A.V. Letan d.o.o.

Bečka 7
HR-52100 Pula

Tel. +385 (0)52 211 770
Fax. +385 (0)52 211 134

Jezik / Language / Lingua / Sprache / язык

Lokacija stanova

Peroj je naselje u unutrašnjosti Istre, oko 1 km od mora, smješteno na jugozapadnoj obali južne Istre, sa prekrasnim pogledom na Fažanski kanal i Brijunski arhipelag, udaljeno je desetak kilometara od 3000 starog grada Pule i pet kilometra od Vodnjana.

Iako arhitektura stare jezgre podsjeća na ostala istarska mjesta, stare kamene kuće sa baladurima, kamene klupe, koje Perojci zovu "ulice". Ima nešto što Peroj čini posebnim. Peroj je lokalitet koji postoji mnogo godina prije doseljenja današnjeg autohtonog stanovništva.

Pod nazivom Praetorium Peroj se spominje kao ljetovalište još u doba Rima (dokumentirano u Rižanskoj skupštini iz 804. godine). 1197. spominje se na ovom mjestu naselje pod imenom Pedrol.

U XII. st. Istrom vladaju kuga i kolera, koje uništavaju njezino stanovništvo. Prema nekim podacima umire dvije trećine stanovništva. Zbog opustjelosti većine naselja, Mletačka Republika, koja je u tom periodu vladala ovim krajevima pokušava naseliti Istru, pa tako i Peroj u kojem su izumrli stari stanovnici. Pokušalo se naseliti bolonjskim seljacima i obrtnicima, te u dva navrata grčkim porodicama sa Cipra i sa Peloponeza. Ovi pokušaji bili su bezuspješni.

1657. godine, u Peroj se doseljava 15 porodica iz Crne Gore. Najvažniji i jedini dokument iz toga vremena je tzv. "Perojska povelja " kojom se ovo selo, okolni pašnjaci i šume dodjeljuju doseljenicima iz Crne Gore za sve vjekove. Ovaj dokument više ne postoji u originalu. 1788. godine Perojci napokon dobivaju dozvolu od Mletačke Republike za gradnju pravoslavne crkve. Crkva Sv. Spiridona dobiva današnji oblik 1834. godine.

Izuzetno je zanimljivo da su Crnogorci u Peroju do danas, to jest 350 godina, zadržali su svoju pravoslavnu vjeru, jezik i ćirilićno pismo. Njeguju svoje običaje, crkvene slave, govore perojskim govorom, a tradicionalno naslijeđe, koje su primili od svojih očeva i djedova pokušavaju prezentirati svojem okruženju kroz kulturan i povijesni rad Društva perojskih Crnogoraca.

Sedamdesetih godina prošloga vijeka provedena je urbanizacija, donešen je Urbanistički plan naselja Peroj, što je rezultiralo većim brojem stanovnika, mahom sa privremenim nastanjenjem.

Novo naselje zauzima površinu od cca 9 ha, gdje je dozvoljena izgradnja slobodnostojećih objekata kao i objekata u nizu.

Naselje Peroj lagano se približava primamljivoj turističkoj destinaciji, te je kod mnogih obitelji prisutno samostalno obavljanje turističke djelatnosti, iznajmljivanje soba i apartmana.

Turistička ponuda Peroja obogaćena je luksuznim i prvoklasno opremljenim obiteljskim hotelom Villa Letan.

Perojci su posebno ponosni na kvalitetno maslinovo ulje i svoja vina. Iako se rad u vinogradima i maslinicima obavlja nakon rada u poduzeću, vrijedne ruke perojskih zemljoradnika uredno obrađuju svoje nasljeđe.

U pravoslavnoj crkvi Sv. Spiridon (1834. g.) čuvaju se egzotične ikone i ikonostas iz XVI st. Na račun zaštitnika, sv. Spiridona - biskupa sveca, pričaju mnoge legende a među mnogima ona o smirivanju bijesne oluje kako bi sretno doveo brodove u luku, stoga njemu pripada uloga zaštitnika mornara. Pored crkve se nalazi i zvonik sagrađen 1860 g.

Putom prema moru, nalazi se začudna ali obesvećena crkvica Sv. Stjepana (7. -8. st.) sa zidnim slikarijama iz 13. st. Crkvica se prikazuje kao najoriginalnije sakralno zdanje Vodnjanštine. Posebno impresivno je pročelje prislonjeno na četiri lezene s klasičnim kapitelima ugrađenim s nekog starijeg zdanja.

U blizini Peroja nalazi se i crkva Sveta Foška, građena je oko 600. godine, smještena na livadi van mjesta. Tumačenje odabira lokacije je u izrazito jakom energetskom zračenju. Za ovo mjesto vezane su priče o mnogobrojnim čudesnim izlječenjima. Čak su i nađene mnogobrojne štake koje su ozdravljeni ostavljali na trijemu.

Tko je Sveta Foška (Foška = crnka)? Djevojčica rođena u Ravenni 235. godine u doba kada je kršćanstvo strogo zabranjeno, kršćani proganjani, zatvarani, ubijani. Sveta Foška se u 12. godini krstila. Kada joj je saznao za to otac, nakon neuspjelog pokušaja da se odrekne kršćanstva, prijavljuje ju vlasti.

Zbog toga joj je, 15.02.250. godine, u njezinoj petnaestoj godini, odrubljena glava.